Zirkonyum Seramik Kaplama

Zirkonyum seramik kaplamalar, beyaz rengi ile ön plana çıkan bir metal olan zirkonyum elementiyle hazırlanan diş protezleridir. Dayanıklılık özelliğinin yüksek oranda artırılmasına ihtiyaç duyulan dişlerde, geleneksel tam metal veya metal altyapılı porselen uygulamalarının yerine tercih edilir. Bu sayede estetik anlamda başarılı diş protezleri yapılabilmesine olanak sağlar.

Zirkonyum Seramik Kaplamaların Avantajları Nelerdir?

  • Cilalı ve pürüzsüz yüzeyleri plak birikiminin engellenmesinde, çay, kahve ve sigara gibi ürünlerin neden olduğu renklenme problemlerinin önüne geçilmesinde etkilidir.
  • Zirkonyum, özel yapısal avantajı sayesinde üzerinde oluşan mikro seviyedeki çatlakları onarabildiğinden dayanıklılık özelliğini oldukça uzun süre muhafaza edebilir.
  • Monolitik zirkonyum adı verilen tek katmana sahip zirkonyum diş protezi uygulaması, dişlerde oldukça minimal bir aşındırmaya ihtiyaç duyar. Bu sayede sağlıklı diş dokularının korunmasında büyük avantaj sağlar.
  • Zirkonyum seramik kaplama protezlerin yapısında alerjik reaksiyonlara sebep olabilecek bir metal yer almaz ve kişinin sağlığına herhangi bir problemi olmaz. Bu özelliği sayesinde geleneksel alt yapılı protezlerin uygulanamadığı metal alerjisine sahip bireylerde güvenle kullanılabilir.
  • Beyaz renk tonuna sahip olması sayesinde geleneksel alt yapılı protezlerde kullanılan metallerin neden olduğu yapay, mat ve cansız görünüme bu protezlerde rastlanmaz.

Zirkonyum Seramik Kaplama Hangi Durumlarda Tercih Edilebilir?

Zirkonyum seramik kaplama uygulamaları, kaplama ya da köprü protezi yapılması gereken her tedavide tercih edilebilir. Avantajlı yönleri sayesinde sıklıkla tercih edildiği uygulamalar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Dayanıklılığın yüksek oranda kaybedildiği ileri düzeyde çürük ya da kırık dişlerin onarılarak kalan sağlıklı dokuların desteklenmesi için uygulanabilir.
  • Çiğneme kuvvetlerine sıkça maruz kalmakta olan arka bölgede yer alan dişlerin restorasyonuna ihtiyaç duyulduğunda tercih edilebilir.
  • Parafonksiyonel alışkanlıklar, çapraşık diş dizilimi, kalıtımsal olarak çene ilişkilerinin bozuk olması gibi durumlara bağlı olarak dişlere gelen kuvvetlerin dengeli olmadığı durumlarda diş protezi yapılmasına imkan sağlar.
  • Diş diziliminin aralıklı olduğu durumlarda gözlenen boşlukların kapatılması amacıyla planlanabilir.
  • Diş kayıplarının neden olduğu geniş boşluk alanların restorasyon yapılarak tedavi edilmesini sağlayabilir.
  • Kanal tedavisi olarak bilinen endodontik tedavilere bağlı olarak gözlenebilen ileri düzeydeki renk değişimlerinin maskelenmesinde tercih edilebilir.
  • Çeşitli dış faktörler sebebiyle ileri düzeyde aşınma gözlenen dişlerin kaybedilen dokularının yerine konmasında ve dayanıklılığının artırılmasında etkilidir.
  • Renklendirici etkiye sahip gıdaların çok fazla tüketilmesine bağlı olarak dişlerde meydana gelen ileri derecede renk değişimlerinin düzenlenmesi amacıyla uygulanabilir. Dişin, beyazlatma uygulamalarıyla istenilen oranda beyazlatılamayacağı ve alternatif protez uygulamalarıyla ilgili renk tonunun maskelenemeyeceği durumlarda tercih edilir.
  • Metal alerjisi olan kişilerde yüksek dayanıma sahip bir protez yapılmasına ihtiyaç duyulduğunda etkin tedavi uygulanmasına yardımcı olur.
  • Ortodontik tedavinin tercih edilemediği durumlarda, belirli düzeydeki çapraşıklıkların düzenlenmesi sağlayablir.
  • İmplant üzerine estetik başarısı yüksek bir protez yapılması istendiğinde planlanabilir.

Zirkonyum Seramik Kaplama Uygulaması Nasıl Yapılır?

İlk muayene seansı içerisinde dişler, diş etleri, çene ilişkileri ve yapılarla etkileşim içerisinde olan tüm dokular ayrıntılı bir şekilde incelenir. Bununla birlikte kişinin tedavi gereksinimi belirlenir ve hastanın beklentileriyle birlikte değerlendirmesi yapılır. Tüm değerlendirmelerin ardından ayrıntılı tedavi planı hekim ve hastanın ortak kararıyla oluşturulur. Tedavi planına bağlı olarak bir restorasyon tasarımı yapılarak elde edilmesi istenen protezin genel hatları belirlenir. Bu tasarımın oluşturulmasında etkili olan birincil parametreler; kişinin yüz şekli, karakter özellikleri, dişlerinin durumu, diş etlerinin görünüm oranı, gülüş profili, göz hattı ve dudak hattı olarak sıralanabilir. Tüm değerlendirmelerin ardından kişinin ağız ve diş sağlığının maksimum oranda korunmasını sağlayacak ve tasarım estetik beklentiye uygun olacak şekilde detaylandırılır. Dişlerin mevcut konumlarının uygulama için engel teşkil etmediği durumda tasarımın, tedaviden önce prova uygulamasıyla ağız içerisinde duruşunun değerlendirilmesi mümkündür.

Tedavi seansına geçiş yapıldığında öncelikle işlem yapılacak bölgeye lokal anestezi uygulaması yapılır ve bu sayede tedavi süreci ağrısız ve konforlu bir şekilde gerçekleştirilir. Ardından zirkonyum seramik kaplamanın yerleştirileceği alanın hazırlanması amacıyla dişler üzerinde bir miktar aşındırma işlemi yapılır. Dişlerin yeni formu ölçü alınarak kayıt altına alınır ve hazırlanan tasarıma adapte edilerek daimi protezin üretimi yapılır. Tedavi seansı ile protezin üretimi arasındaki sürecin konforlu geçmesi ve estetik kayıp yaşanmaması için uygulama yapılan dişlere geçici protezler yerleştirilir. Kalıcı protezler hazırlandığında dişlerle uyumları kontrol edilir ve diş dokusuyla protez uyumunun tamamen sağlandığı durumda kalıcı yapıştırmayla protezler ilgili dişlere sabitlenir.

Pek çok alanda ihtiyaç duyulan zirkonyum seramik kaplama işlemleri, kliniğimizde deneyimli hekimlerimiz tarafından güncel teknolojilerden yararlanılarak uygulanmaktadır. Siz de bu uygulamalar hakkında daha detaylı bilgi edinmek için kliniğimizden muayene randevunuzu kolaylıkla oluşturabilir ve alanında uzman hekimlerimize konuyu danışabilirsiniz.

Ücretsiz Danışın

Formu doldurun, sizi en kısa süre içerisinde arayalım ve merak ettiğiniz tüm soruları cevaplayarak tedavinizi planlamaya başlayalım.

Beklemek istemezseniz hemen bizi arayın: +90 322 999 4 222