Dental Implant

Dental implantlar, çene kemiklerinin içine yerleştirilen ve doğal diş kök yapısını taklit eden titanyum materyalinden çeşitli formlarda yapılan vidalardır. Ağızdaki diş eksikliklerinin neden olduğu boşluk alanlarda fonksiyon ve estetik özelliklerin geri kazandırılması amacıyla, restorasyon yapılabilmesine olanak tanıyan yapılar olarak da tanımlanabilir. Günümüzde implantlar sayesinde diş eksikliklerinin neden olduğu çoğu boşluk alana çevresindeki diş dokularında işlem yapılmasına ihtiyaç duyulmadan sabit bir protez yapılabilmesi mümkün hale gelmiştir. Bu önemli durumun yanı sıra, diş ya da doku desteğinin yeterli olmadığı durumlarda hareketli bir protez yapılmasının istendiği durumlarda ise proteze destek sağlaması amacıyla uygulanabilir ve bu sayede hareketli diş protezlerinin desteksiz dokular üzerinde sıklıkla karşılaşılan dezavantajları minimum düzeye indirilebilir.

Dental İmplant Uygulamaları Ne Zaman Yapılabilir?

Çene kemiklerinin gelişimini tamamlaması ideal bir tedavi sağlanabilmesi için önemli bir parametredir. Gelişimin tamamlanmasının ardından implant için uygun koşullar sağlandığında her yaşta uygulama yapılabilir. Ancak, yaşın ilerlemesi ve ilgili alanın uzun süre dişsiz kalması durumunda bölgede fonksiyon göremeyen kemik dokusunda erime gözlenir ve boşluğa komşuluğu bulunan dişlerde devrilme, uzama, yer değiştirme gibi problemler gözlenebilir. Bu durumlar dental implant uygulaması için kısıtlayıcı etkiler yapabileceği için olabildiğince en erken dönemde tedavinin planlanarak alanın fonksiyonunun geri kazandırılması gerekir.

Dental İmplant Uygulamalarının Faydaları Nelerdir?

  • Dental implantlar, çoğu zaman protez yapılabilmesi için komşu dişlerden destek alınma ihtiyacını ortadan kaldırır ve sağlıklı diş dokularının korunmasına olanak tanır.
  • Ağız içerisinde boşluk alanın çevresinde yeterli desteği sağlayabilecek komşu dişlerin olmadığı durumlarda sabit bir protez planlanabilmesine yardımcı olur.
  • Rutin ağız bakımını ideal bir şekilde sürdüren hastalarda, uygulanmış olduğu bölgedeki kemik dokusunun korunmasında ve zamanla fonksiyon görmemesi nedeniyle karşılaşılabilecek kemik erimesi problemlerinin önüne geçilmesinde önemli bir role sahiptir.
  • Hareketli protezlerin destek alması amacıyla yapılan implant uygulamaları, stabilizasyonu önemli oranda artıracağı için protezin çok daha konforlu bir şekilde kullanılabilmesine yardımcı olur. Dişlerin doğal formunu iyi bir şekilde taklit edebildikleri için çevre dokuların yeterli oranda olduğu durumlarda estetik anlamda oldukça başarılı ve doğal sonuçlar verir.

Dental İmplant Uygulamalarında Tedavi Süreci Nasıl İlerler?

Planlanan ilk muayene seansında detaylı bir şekilde klinik ve radyolojik muayenelerin yapılması önemlidir. Bu muayenelerle birlikte çeşitli ölçümler yapılır ve tedavi için gerekli duyulan koşulların hangi oranda karşılandığı değerlendirilir. Dokuların sağlığı ve miktarı konusunda ideal şartların sağlanabildiği durumda kişiye özel olarak estetik değerlendirmeler yapılır. Yapılan bu değerlendirmelerin sonucunda pek çok parametre göz önünde bulundurularak hastanın ihtiyacına ve beklentilerine en uygun olacak şekilde bir protez tasarımı oluşturulur. Protez tasarımı ana hatlarıyla belirlendikten sonra üç boyutlu radyografik görüntüler üzerinden yapılan değerlendirmelerle proteze en ideal desteği sağlayabilecek implant konumu ve boyutu belirlenir.

Tedavi seansına geçildiğinde öncelikle bölgeye lokal anestezi uygulaması yapılarak işlemin konforlu bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanır. Bu tedavide, öncelikle çene kemiği üzerinde seçilen implantın çap, boy ve konum özelliklerine uyumlu bir yuva açılır. Bu alanın içerisine dental implantın yerleştirilmesi yapılır ve ardından ilgili alana dikiş atılmasıyla işlem tamamlanır. İlk tedavi seansından sonra bir kontrol randevusu oluşturulur ve bu seans içerisinde bölgeye atılmış olan dikişler de alınır. Koşulların elverişli olması halinde, dental implantın uygulamasıyla aynı gün içinde dahi geçici protez hazırlanması aşamasına geçilebilir. Kalıcı protezlerin hazırlanarak implantların üzerine yerleştirilmesi için implant ile kemiğin bütünleşme sürecinin beklenmesi büyük önem taşır. Bu sürece dikkat edilmeden erken bir süreçte kalıcı protezlerin implant üzerine yerleştirilmesi durumunda implantların ömrü ve dayanıklılık özellikleri önemli oranda azalır.

Tedaviyi takip eden süreçte işlemin hemen ardından günlük rutinlere kolaylıkla geri dönülebilir. İşlemin cerrahi olarak yapılması nedeniyle tedavinin ardından minimal ödem ve ağrı gözlenmesi normaldir. Diş hekiminin önerilerine uyarak ve reçete ettiği ilaçların düzenli bir şekilde kullanımına özen göstererek bu durumların kısa sürede ortadan kalkmasını sağlamak mümkündür. Tedavinin ardından kontrol seanslarının planlanması, tedaviye zarar verebilecek koşulların oluşması durumunda erken dönemde tespit edilebilmesi ve tedavi edilmesi işlemin ömrünün uzatılabilmesi için önemlidir.

İmplant uygulaması hakkında daha detaylı bilgiye ve size özel olarak hazırlanacak tedavi planlamasına ulaşmak için kliniğimizden kolaylıkla randevunuzu oluşturabilir ve konuyu alanında uzman hekimlerimize danışabilirsiniz.

Ücretsiz Danışın

Formu doldurun, sizi en kısa süre içerisinde arayalım ve merak ettiğiniz tüm soruları cevaplayarak tedavinizi planlamaya başlayalım.

Beklemek istemezseniz hemen bizi arayın: +90 322 999 4 222